Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmeleri ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de gerçekleştirdikleri görüşme ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Putin merakla beklenen tahıl koridoru anlaşması kararıyla ilgili, Rusya’ya verilen sözlerin yerine getirilmesi halinde anlaşmaya geri dönülebileceğini açıkladı.
Erdoğan ise bu kapsamda, Türkiye’nin bu süreçte BM ile istişareler sırasında yeni öneriler hazırladığını belirtti.
Putin’in açıklamasından önemli başlıklar şöyle:
”Türkiye ve Rusya arasındaki ikili illişkiler ve menfaatler açısından hızla ilerliyoruz.”
”İkili ticari ilişkilerimize gelince biz ticari başarılarımızı yüzde 80 olarak büyüdüğü görebiliyoruz ve istatistikler milyarlarca dolar arttığını gösteriyor. Yerli para birimi kullanımında kararlılığımızı da sunduk. Dolar ve avroyu daha az kullanma konusunda hemfikiriz”
”Türkiye’de ilk nükleer santralini başarıyla başlattığımızı umuyoruz. 20 bin personelimiz Türkiye’de çalışıyor.”
”Rusya Türkiye’nin en büyük yakıt partneri olmaya devam edecek. Üçüncü ülkelere de doğalgazı sevk edeceğimizi söyleyebiliriz.”
“(Türkiye’de doğal gaz merkezi projesi) Gazprom, BOTAŞ’a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var”
”Tarım konusunda ticari hacmimiz arttı. Turizim konusunda da konuştuk. Geçen yıl 5 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek. Rusya her zaman dostane ilişkisini Türkiye ile sürdürmeye niyetli.”
”Uluslararası konuları da gözden geçirdik. Ukrayna krizini de. Tahıl koridoru konusunda da biz bu kararı almak zorunda kaldık. Batı ülkeleri tahıl koridoru konusunda bizi ciddiye almadı, bu nedenle anlaşmadan çekilmek zorunda kaldık.”
”Gerçek ihtiyaç sahiplerine bu tahıl gitmediği için endişeliyiz. Şimdiki şartlarda daha az ihtiyaç sahibi ülkelere tahıl gidiyor. Batı ülkelere bunu gerçekleştiriyor. Yüzde yetmiş oranında zengin ülkelere ve batı ülkelerine gitti tahıl. Yüzde 3 oranında ihtiyaç sahiplerine gitti.”
”Biz Türkiye ve Katar ile birlikte 1 milyon ton tahıl girişimini alternatif olarak görmüyoruz. Bu ikinci bir insiyatif. Gıda krizinin çözülmesi için önemli bir adım olarak görüyoruz.”
”Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı. Öncelikle kendi verdikleri sözleri yerine getirsinler. Biz o zaman tahil koridoruna devam ederiz.”
”Türk akımına ve mavi akımı da saldırı oluyor. Biz bu hatları korumak zorundayız ancak saldırıya devam ediyorlar. Bu konularda anlaşamalar yapılmalı. Ondan sonra anlaşmalara dönebiliriz.”
”Tahıl koridoru anlaşmasını yapacağız ama bir şartla; tarım ürünlerimiz engelsiz olarak denize çıkmalı. Bizim tahılımızın önce Türkiye’de işlenmesini ve ardından ihtiyaç sahiplerine gitmesini istiyoruz.”
”Görüşmede Suriye konusunu da ele aldık. Biz Türkiye ile dostane ilişkimizi biliyoruz.”
”Libya’da olanlar da görüşmemizde ele alındı. Genel olarak görüşmemiz çok faydalı geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destekleri için teşekkür ediyorum. ”
”Ukrayna krizinin çözülmesi için katkılarını biliyoruz. Sayın Erdoğan sayesinde birçok proje gerçekleştirildi. Ancak Ukrayna verdiği sözleri yerine getirmedi. Biz hiçbir zaman arabulucu hizmetlerine hayır demek.”
Erdoğan’ın açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:
”İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 69 milyar dolara ulaştı. 100 milyar dolar olan hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.”
”Üzerinde özellikle durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişimi oldu. Rusya’nın KKTC’de ofis açma girişiminden gurur duyduk.”
“Gündeme getirilen alternatif öneriler, Karadeniz Girişimi gibi sürdürebilir, güvenli ve taraflar arası işbirliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır.”
”Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda BM ile istişarelerde yeni öneriler hazırladık.”
“Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Devam eden çatışmaların bir an önce uluslararası hukuk temelinde bir an önce sonlandırlmasını umuyoruz.”
”Özellikle Ukrayna’nın burada Rusya’yla müşterek adımların atılması için yaklaşımları yumuşatması gerekiyor. Şu an itibariyle tahıl koridorunda az gelişmiş ulkelerine gönderilmeli. Ancak burada yüzde 44 Batı ülkelerine giderse Rusya bunu kabul etmiyor.”
”(Tahıl Koridoru) Sayın Putin, 1 milyon ton fakir ülkere bu tahılı göndermeye varız. Bunun bütün lojistik çalışmalarını yaptık. Bu konuda adım atmaya hazırız, dediler. ”
”Katar’ın özellikle bu fakir en az gelişmiş Afrika ülkelerine tahılın özellikle un haline getirelerek gönderilmesi noktasında mali destek verme bakımından Rusya-Türkiye-Katar üçlüsü olarak katılabiliriz diyorlar. Böyle bir adımı atmak suretiyle temenni ediyorum ki en az gelişmiş Afrika ülkelerinin bizler de yanında oluruz.”