Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Kul yürütücülüğündeki, “Altın ve Gümüş Avcıları: Osmanlı Dönemi Balkan Maden Yerleşimlerinde Girişimciler (15-16. yüzyıllar)” başlıklı proje ile ülkemiz ve Sırbistan arasında ikili iş birliği sağlanacak. Yine tarihi metinlerden hareketle maden sahaları belirlenerek her iki ülkeye ekonomik anlamda katkı sunulacak.
Türkiye’den TÜBİTAK, Sırbistan’dan ise Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknolojik Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Eyüp Kul, “Proje ortakları olan Sırbistan Belgrad Tarih Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Srdjan Katić, Prof. Dr. Tatjana Katić ve Prof. Dr. Dragana Amedoski ile iş birliği halinde, Osmanlı arşivinden temin edilen belgelerin okunması ve analizleri ile maden sahaları ile ilgili haritalar oluşturma noktasında birlikte çalışmaktayız. İkinci hedefimiz olan akademik sahada ise bir maden sahasının nasıl işletildiği, madenlerin nasıl çıkarıldığı, burada görev yapan uzman personelden maden işçilerine kadar görevlilerin kimler olduğu, bunların ne kadar ücret aldıkları, bölgeler arasında ücret farklılıkları olup olmadığı gibi hususları araştırmaktayız. Bu kapsamda dört makale yazım süreci devam etmekte olup, daha önce literatürde yer almayan pek çok konu akademik camiaya sunulmuş olacaktır. Bölgedeki gümüş ve altın madenlerin nerelerde olduğunun tarihi veriler ışığında belirlenerek, konuyla ilgili devletlere ve şirketlere, yapacakları maden arama faaliyetlerinde veriler sunulması üçüncü hedefimiz olan ekonomik alana ilişkindir.” dedi.
Doç. Dr. Kul, bursiyerleri ile birlikte geçmişte madencilik faaliyetleri ve madencilerin zorlu yaşam koşullarına dikkat çekmek amacıyla, tarihi gerçeklikten hareketle, film sahnelerini kullanarak “Karanlıklardaki Emek” adlı kısa bir film ile İngilizce ve Türkçe olmak üzere beş bölümlük podcastler hazırladıklarını da söyledi.